Adventi Blogturné 2013


Kedves Naplóm!


       Ismét itt a december és lassan megint eljön a karácsony. Azon kívül, hogy a város forralt borban úszik és az emberek nagy része úgy rohangál össze-vissza, mint akinek éppen elgurult a gyógyszere egész kellemes időszak ez. Igazi tobzódás egy könyvmolynak, hiszen a kiadók nagy része már megkezdte a karácsonyi sales-t, friss megjelenések jutnak szinte minden napra és a tetejébe még ingyenes szállítással is kecsegtetnek.
(Az, hogy karácsonyra meg is érkezik az nem biztos, de ... na ez már egy másik történet)
    Szóval,választék az van bőven, de mégis olyan nehéz, ilyenkor dönteni és akaratlanul is ugyanazt a mantrát dünnyögjük évről évre:

 Melyik könyvet ajándékozzam karácsonyra?

Saját részre nagyon egyszerű dolgunk van: mindent, ami a kívánságlistán van és hozzáférhető. Komolyan. Ez nem az az időszak, amikor érdemes visszafogni magunkat. Jók voltunk egész évben, megérdemeljük. Pipa

De másnak már egy kicsit bonyolultabb a választás.

Íme néhány javaslat a friss megjelenésekből, hogy egy kicsit könnyebb legyen az ajándékozás.

Ugron Zsolna : Hét évszak – Receptek és történetek
       Az Úrilányok Erdélyben című könyvvel ismerté vált írónő –  az erdélyi konyha alapjain nyugvó, de a 21. század igényeihez igazított receptjeit első ízben tárja az olvasók elé írott formában.Ebben a kötetben a szerző hét nagy fejezetben 7-7 receptet ajánl mindazoknak, akik szeretnék egy igazi, hagyományos ételsorral elkápráztatni vendégeiket. 
      A recepteket szemet gyönyörködtető fotók, valamint az írónőtől megszokott stílusú novellák egészítik ki.

Jojo Moyes: Akit elhagytál

   1916, Franciaország. Miután imádott férje, Édouard hadba vonul, Sophie Lefevre egyedül kénytelen gondoskodni családjáról. Német kézre került kisvárosukban új katonai parancsnok jelenik meg, aki tisztjeivel még inkább megkeseríti Sophie életét. S amikor a Kommandant szeme megakad a portrén, melyet Édouard festett ifjú asszonyáról, az események baljós fordulatot vesznek, melynek nyomán Sophie-nak borzasztó nehéz döntést kell hoznia. Közel egy évszázad múltán a varázsos hatású festmény Liv Halston londoni otthonának éke – férjétől kapta nászajándékul. Amikor egy véletlen találkozás következtében fény derül a kép sötét múltjára és valódi értékére, Liv élete fenekestül felfordul. Hamarosan komoly jogi csatározás kezdődik, melynek tétje nem csupán a festmény tulajdonjoga, hanem talán Liv boldogsága is.
    A Mielőtt megismertelek és Az utolsó szerelmes levél világszerte rendkívül népszerű szerzőjének új kötete egyszerre lélegzetelállító szerelmi történet, háborús történelmi regény és bírósági krimi. Moyes a rá jellemző módon azonnal rabul ejti az olvasót – ezúttal két fiatal asszony bemutatásával, akiket közel egy évszázad választ el egymástól, sorsuk mégis közös abban, hogy egyaránt a végsőkig küzdenek azért, ami mindennél fontosabb számukra.



Luca di Fuvo: A lány, aki megérintette az eget
    Hogyan válik a jövő nélküli fiatal lányból befolyásos ruhatervező? Milyen utat kell bejárnia egy csavargónak, hogy a szabadság védelmezője lehessen? És miképpen lesz egy zsidó tolvajból híres orvos? A válaszokat az 1500-as évek elejének Olaszországában kell keresnünk.
    A történet Róma mocskos sikátoraiban, bűzös csatornáiban kezdődik. Amikor Mercurio, a születésétől fogva árva, tolvaj fiú, a kis Zolfo, a szép Benedetta és a félkegyelmű óriás, Ercole kifosztják a zsidó Shimon Baruchot, nem sejtik, hogy az életük fordulóponthoz érkezett. Ugyanis miután a zsidó férfi a nyomukra bukkan, megöli Ercolét, miközben Mercurio a kése hegyével az ő torkát találja el. Mercurio úgy hiszi, megölte a kereskedőt, ezért úgy dönt, hogy Zolfóval és Benedettával Velencébe menekül. 

A Velencei Köztársaságba vezető úton a három gyerek sorsa keresztezi a szabadságot kereső zsidó, Isacco, az orvoslásban is jártas tolvaj és a lánya, Giuditta sorsát.
   Bár a regény több fiatal sorsát is összefűzi, a könyv főszereplője mégis a Szerelem. A Szerelem nagybetűvel, mely olyan elsöprő hatású, hogy megváltoztat mindent. Olyan egyetemes érzés, amely összeköti a lelkeket, amely túlmutat az egyes párok kapcsolatán. Két fiatal között fakadt szenvedély, mely olyan érzéssé válik, amely képes jobbá tenni az embereket, olyan szerelemmé, amely a sors szálait szövi, amely a világot mozgatja.                  

Bevallom, én is ezeket a könyveket fogom ajándékozni, de némi hátsó szándékkal.
Egészen pontosan: hogy kölcsönkérjem őket olvasni .


Zs.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

  © NOME DO SEU BLOG

Design by Emporium Digital